onsdag 5 mars 2014

Avskogning, bra eller dåligt?

Den del av regnskogen Amazonas som ligger i Brasilien sker det mer och mer avskogning för varje år som går, 17% av regnskogen är redan borta. Från 2012 till 2013 så ökade avskogningen med mer än en tredjedel. Detta sker på grund av två orsaker: sojaodlingen och boskapsuppfödning (det är då man föder upp djur, t.ex. kor och grisar). Idag så används tre fjärdedelar av den avskogade regnskogen till bostadsuppfödning. Det nötkött som produceras är även en stor del av problemet.

Idag så är Brasilien det land som exporterar mest kött och näst mest soja. Varje år så importerar vi i Sverige 10 000 ton nötkött och 385 000 ton sojaprodukter från Brasilien.


En del av avskogningen i Amazonas.

Vi anser genom att man minska det dagliga intaget av kött så kan man på så sätt kunna minska avskogningen av Amazonas, då kött är något vi överkonsumerar världen om. Även att man bör ta vara på dem redan avskogade ytorna på ett bättre sätt. Världen om bör man även öka -jord och skogsbruket, då Brasilien står för en väldigt stor del av detta. 

Om avskogningen av Amazonas ska minska så måste alla EU länderna hjälpa till med en viss summa pengar, vi tycker det är värt att hjälpa Brasilien med en större summa pengar. Eftersom att det inte bara hjälper Brasilien, utan även andra länder som importerar bl.a. kött, soja och kaffe inkl. Sverige.

Källförteckning: 
http://latinamerikagrupperna.se/es/mer-kott-och-soja-mindre-regnskog

3 kommentarer:

  1. En nyfiken fråga: Hur mycket av nötköttsproduktionen och sojaprodukterna stannar i Brasilien eller exporteras i princip allt?

    SvaraRadera