tisdag 11 mars 2014

Hur ser naturtillgångarna ut i Brasilien?

Malm och mineraler är två av Brasiliens många tillgångar, två tredjedelar av jordens järnmalm ligger i östra Amazonas utanför staden Belém. Kvalitén av järnmalmen är hög, den bryts även i dagbrott (det är då bl.a. malm bryts direkt vid jordytan istället för att grävas upp under jord). Att den bryts i dagbrott gör att produktionen är mycket billig. Brytningen av malm beslagtager större ytor i Amazonas, dess gruvdrift (en plats där malm och mineralier bryts) leder till svår miljöförstöring. Indianerna tvingas även att flytta ifrån de beslagtagande områdena.

Även olja utvinns i landet, främst utanför kusten. De senaste åren så har man utanför Rio de Janeiro hittat större mängder olja, det fynd av olja som man har gjort innebär en fördubbling av den oljan man trodde fanns. Utvinningen av olja är svår, den finns på flera tusen meters djup, då under salt, sten och sand.
Då olja innehåller mycket energi, är lätt att lagra och transportera så används den till bl.a. till
-bil, -båt och flygbränsle, men även till uppvärmning av hus. Eftersom olja är ett fossilt bränsle påverkas klimatet av dess förbränning, vid förbränning av olja släpps koldioxid ut. Koldioxidutsläpp går ut till atmosfären vilket gör att växthuseffekten ökar.
Den ökade växthuseffekten gör att tempraturen världen om ökar, isen smälter, skogsbränderna i dem varma länderna ökar och även att dem nordiska länderna får ett kallare klimat.

Illustration om vad som menas med växthuseffekten. 
Den värme som egentligen bör åka ut i rymden värmer istället upp luften i atmosfären, det leder till att temperaturen världen om ökar.


Konsekvens av växthuseffekten, isen på -nord och sydpolen smälter.

Brasilien är även världens största producent av vattenkraft. Med hjälp av vattenkraft produceras energi, med andra ord elektricitet. Elektricitet från vattenkraft avger högre utsläpp av växthusgaser än vad det skulle gjort om man använt sig av fossila bränslena.

Källförteckning:
https://www.landguiden.se/Lander/Sydamerika/Brasilien/Naturtillgangar-Energi
http://www.energikunskap.se/sv/FAKTABASEN/Vad-ar-energi/Energibarare/Fossil-energi/Olja/
http://www.miljoborsen.se/gpage21.html
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=4660748

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar